Dil | Konular | Kitaplar

6. Sınıf Türkçe Proje Ödevi Hazırlanabilecek Konular

6. Sınıf Türkçe Proje Ödevi Hazırlanabilecek Konular

Aşağıdaki konulardan biri

1. Okuma alışkanlığıyla ilgili anket çalışması.

Belirlenen sorulara göre okul öğrencileri arasında okuma alışkanlıkları araştırılacak.

2. Şiir dinletisi.

Grup olarak hazırlanacak. Seçilen şiirler müzik eşliğinde okunacak.

3. Tiyatro yazma ve canlandırma.

Komedi ya da dram türünde yazılacak kısa bir oyun sahnelenecek.

4. Röportaj yapma.

Belirlenen bir konuda, bir kişiyle röportaj yapılacak.

5. Türkçemizin önemini, güzelliklerini, doğru kullanılması gerektiğini anlatan afiş, resim, yazı hazırlama.

Türkçe ile ilgili bilgi ve belgeler toplanacak. Hazırlanan belgeler kağıt ya da kartonlara yazılarak sınıf panosuna asılacak.

6. Bir kenti tanıtma.

Bir kentin özelliklerini tanıtan yazılar, resimler toplanacak ve sunulacak.

7. Bir yazarı ya da şairi tanıtma.

Seçilen yazarın ya da şairin kısa yaşamöyküsü ve eserleri araştırılacak. Fotoğrafları gösterilecek.

8. Bir öyküyü tiyatroya uyarlama.

Seçilen bir öykü karşılıklı konuşmalara dönüştürülerek canlandırılacak.

9. Nasrettin Hoca’nın fıkralarını derleme, oyunlaştırma.

Seçilen fıkralar okunacak, bir veya birkaç fıkrası karşılıkla konuşma biçiminde canlandırılacak.

10. Afiş tasarlama. Seçilen bir konuyla ilgili bilgi, belge ve resimler büyük bir kartona yapıştırılacak.

11. Dergi hazırlama.3 KİŞİLİK Grup olarak hazırlanacak. Belirli konularda yazılan yazılar, şiirler toplanarak dergi haline getirilecek.

12. Bilmece, fıkra, mani derlemesi. Beğenilen yazılar toplanarak bir araya getirilecek. (Resim, karikatür ve fotoğraf da eklenebilir.)

13. Türkçemizin yabancı dillerden olumsuz yönde etkilendiği örneklerin bulunması, sorunun çözümü için önerilerin sunulması. İlçemizdeki yabancı tabelalı olan dükkanların fotoğrafları çekilecek, Türk malı olduğu halde adı yabancı olan ürünler belirlenecek. Sorunların çözümü için öneriler sunulacak.

14. Türk yazar ve şairlerin resimlerinin derlenmesi.hayatları hakkında kısa bilgi verilecek. Türk edebiyatının önemli yazarlarının resimleri toplanacak. Kağıtlara yapıştırılarak fotoğraf albümü yapılacak.

15. Münazara (karşılıklı tartışma)4 KİŞİLİK İkişer öğrenciden oluşacak iki grubun bir
konu üzerinde tartışması.

16. Savaşların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan makale yazma. Konuyla ilgili araştırma yapılacak. Elde edilen bilgilerden hareketle bir makale yazılacak.

17. Ağacın insan yaşamındaki yeri ve önemini anlatmak. Ağacın önemi yazı, resim, şiir, karikatür ile anlatılacak. Ormanlarımızın korunmasıyla ilgili bilgiler verilecek.

18. Bulmaca hazırlama. Türkçe derslerinde açıklanan sözcüklerle ilgili kare bulmaca hazırlanacak.

19. Kurtuluş Savaşı’nda Türk kadınları. Kurtuluş Savaşı’nda Türk kadınlarının gösterdikleri cesaret ve özverili çabaları araştırılacak. Resimlerle desteklenecek.

20. Türklerin kullandığı alfabeler. Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabeler ve bu alfabelerle yazılmış yazılar araştırılacak, örnekler bulunacak.

21. İzlenen bir filmin ya da tiyatronun eleştirilmesi. İzlenen bir film ya da tiyatro özetlenecek. İzlenen film ya da tiyatronun beğenilen ve beğenilmeyen yönleri açıklanacak.

22. Atasözlerinden yararlanarak kısa olay yazıları yazma. Seçilen atasözlerinin anlamıyla ilgili birkaç paragraflık öykücükler yazılacak.

23. Deyim derlemesi. Çok bilinen deyimlerin dışında kalan, ilgi çekici, merak uyandırıcı deyimler bulunarak bir araya getirilecek. Deyimler açıklanacak.

24. Türkü derlemesi. Varsa öyküleri yazılacak. Sevilen türküler bir araya getirilerek seçki (antoloji) oluşturulacak. (İstenirse seslendirilebilir.)

25. Okunan bir kitabın tanıtılması. Okunan bir kitap özetlenecek. Kitabın kısa eleştirisi yapılacak, diğer öğrencilere tanıtılacak.

26. Şiir seçkisi (antolojisi) oluşturma. Beğenilen şiirler bir araya getirilerek seçki oluşturulacak.(Resim, süsleme kullanılabilir.)
Türkçe